Blogs

Hulpverleners zijn net mensen, logisch toch? Maar er gebeurt iets bijzonders. Zodra wij over de drempel stappen van ons werk, is het alsof er iets verandert. De kleur van de bril verandert en daarmee de blik.

 

Vanmiddag mocht ik aan het werk met een team van die normale mensen. De cliënt staat centraal want die ouderen zijn afhankelijk van onze zorg en aandacht. Ze leven vaak in een sociaal isolement, zijn kwetsbaar en lichamelijk afhankelijk van zorg. We begrijpen zo goed dat ze zich ellendig voelen. Eva, een ‘normale verpleegkundige’ vertelde dat ze steeds werd uitgescholden als ze probeerde de vrouw naar de douche te begeleiden. ‘Zo is het nou eenmaal’, zei ze, ‘ze moet toch gewassen worden.’ Eva vond het verschrikkelijk haar te helpen en iedere keer weer blij als zij ongeschonden buiten stond.

 

Het gaf haar een gevoel van zelfverzekerdheid toen we met elkaar in gesprek raakten over het feit dat dit niet normaal is. Wat zou je doen als je partner je steeds zou uitschelden wanneer je hem probeerde te helpen met iets? Dat hij of zij het onprettig vindt, dat zou kunnen, maar is het dan okay dat je wordt uitgescholden? Wat zou jij doen? Het merendeel geeft een reactie, thuis wellicht ietwat anders dan dat we dit op het werk zouden doen, maar toch, je doet iets.

 

Hulpverleners zijn net mensen, die vinden het niet fijn om uitgescholden te worden. En is deze hulpbehoevende vrouw niet ook net een mens? Waarvan Eva mag verwachten dat zij respectvol met haar omgaat?

 

Ze was blij dat ik haar een spiegel voorhield. Ze zag dat ze haar grens had verlegd, maar wist, als ze goed keek, precies waar haar grens lag. Ze had alleen al een tijdje niet meer goed gekeken. ‘Ik heb geleerd dat ik in de spiegel mag kijken, en aan de cliënt terug mag geven dat ik iets niet prettig vind. Dat dit vervolgens een domino-effect is en ik de cliënt een spiegel voor houd, dat is pas echt hulpverlenen. Van hart tot hart, van mens tot mens.’

 

Wat zie jij als je in de spiegel kijkt? Durf je jezelf achter de hulpverlener mee te nemen in je contact?

 

Wil jij ook een keer met je team over deze menselijke reacties in gesprek? Neem dan een kijkje op de site www.preventing.nl of neem contact met me op.

 

Leoni Storm